De Groene Loper (Maastricht)
Aannemer: Laudy Bouw & Ontwikkeling B.V.
Adres: Winterbed 1, Maastricht
Bovenop de nieuwe A2-tunnel in Maastricht bouwt Laudy Bouw en Ontwikkeling liefst duizend nieuwe huizen en appartementen. Het project De Groene Loper strekt zich uit over een lengte van 2 kilometer lang. De woningen van fase 1 en 2 in de Noordzijde zijn inmiddels bewoond, maar zaterdag zijn fase 4 en 5 tussen 10.00 en 14.00 uur toegankelijk voor publiek.
Zoals de naam al doet vermoeden is De Groene Loper een duurzaam bouwproject. Alle woningen zijn volledig energieneutraal. Ze zijn losgekoppeld van het gasnet en worden uitgerust met zonnepanelen. Waar ooit de snelweg dwars door de stad raasde, zijn nu 1000 bomen geplant, wat natuurlijk ook bijdraagt aan het groene karakter van deze nieuwe wijk.
Zuiver Bosrijk (Eindhoven)
Aannemer: Arcon (BanGroep)
Adres: Bosuit 47, Eindhoven
In het stadsdeel Meerhoven in Eindhoven wordt een duurzame nieuwe wijk vrijwel volledig uit hout gebouwd. Met een mix van stevige douglas balken, wanden en vloeren van CLT-vurenhout en een gevelbekleding van bamboe zijn deze woningen (32 in totaal) bijna volledig circulair. Onlangs waren we al eens te gast op Zuiver Bosrijk en de aangelegen wijk Bosvallei, een uitgebreide reportage hiervan vind je hier. Zaterdag zijn de houtbouwers van Arcon tussen 10.00 en 14.00 uur aanwezig om tekst en uitleg te geven, bijvoorbeeld over de nieuwste bouwtechnieken die zij in deze wijk hebben toegepast.
IJsselbruggen (Velp)
Aannemer: Savera IJsselbruggen (Dura Vermeer & Hollandia Services)
Adres: Markweg 8, Velp
De twee stalen IJsselbruggen bij Velp die de A12 van en naar Duitsland leiden worden in opdracht van Rijkswaterstaat gerenoveerd. De bruggen stammen uit de jaren zestig en moeten dagelijks het gewicht van 125.000 voertuigen dragen, waaronder ook nog eens veel vrachtwagens. Dura Vermeer en Hollandia Services hebben voor deze klus de handen ineen geslagen onder de naam Savera IJsselbruggen. De operatie die begin vorig jaar is gestart en nog tot 2024 loopt, is momenteel halverwege. Dus valt er genoeg te zien bij deze spectaculaire monsterklus.
De bouwplaats in Velp is zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur geopend voor publiek. Daarbij is een afvaardiging van zowel Rijkswaterstaat als Savera IJsselbruggen aanwezig. Wel biedt de locatie van deze bouw maar zeer beperkte parkeerruimte en de organisatoren vragen belangstellenden dus zoveel mogelijk met de fiets te komen.
Marga Klompé Building (Tilburg)
Aannemer: BAM Bouw en Techniek
Adres: Warandelaan 2, Tilburg
Op de campus van de universiteit van Tilburg wordt een uiterst duurzaam gebouw uit de grond gestampt. Het Marga Klompé Building (vernoemd naar Nederlands eerste vrouwelijke minister) heeft een vrijwel volledig houten draagconstructie. Circulariteit staat centraal bij de gekozen bouwmaterialen. Niet alleen de houten constructie is volledig te hergebruiken, ook de gevelbekleding van natuursteen wordt bewust niet verlijmd, maar opgehangen met ditzelfde doel.
Ook moet het Marga Klompé Building volledig energieneutraal worden. Zo wordt vrijwel alle energie die nodig is voor het functioneren van het gebouw zelf opgewekt met zonnepanelen en komt er een koude-warmteopslag in de bodem. Het gebouw gaat 14 collegezalen, een foyer en veel zelfstudieplekken bevatten en biedt daarmee ruimte voor ongeveer 1000 studenten. Zowel BAM Bouw en Techniek als de ontwerpers van architectenbureau Powerhouse zijn zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur aanwezig om vragen te beantwoorden.
Pattistpark (Terneuzen)
Aannemer: Aannemersbedrijf Van der Poel
Adres: Pattistpark 81, Terneuzen
Ook in het Zeeuwse Terneuzen hebben ze duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Pal aan de Westerschelde verrijzen daar de woontorens van het Pattistpark. Toren 1 is zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur toegankelijk op de Dag van de Bouw. Deze reus van 14 woonlagen bevat 48 luxe koopappartementen. Alle woningen zijn volledig gasloos. middels een koude-warmteopslag en het gebruik van duurzame aardwarmte, blijven de woningen toch onder alle omstandigheden gerieflijk.