In Nederland worden gemiddeld per huishouden 2,7 rookmelders verkocht. Puijk: “Als je dat vergelijkt met Duitsland, waar gemiddeld zes of meer rookmelders per huishouden worden verkocht, is dat een enorm verschil. Daar zijn rookmelders verplicht in vluchtroutes en alle slaapkamers. Daarmee vergroot je de kans dat je bij brand meer tijd hebt en veilig het huis kunt verlaten.”
Eerste minuten cruciaal
Bij een woningbrand zijn de eerste minuten cruciaal om veilig te kunnen vluchten. De giftige rook zorgt voor de meeste slachtoffers, dus hoe eerder bewoners gewaarschuwd worden, hoe beter. “Als een brand in een van de slaapkamers begint en er hangt op die verdieping alleen een rookmelder op de overloop, is het meestal al te laat op het moment dat die rookmelder in werking treedt. Los van het feit of iedereen in huis dat alarm dan hoort.”
“Een autogordel biedt bescherming in geval van een ongeluk. Hetzelfde geldt voor een rookmelder.”
Wouter Puijk, Technisch manager FireAngel
Rookmelder is als autogordel
Grote uitdaging voor de brandweer, verzekeraars, fabrikanten en het bevoegd gezag is volgens Puijk dat veel bewoners amper aandacht voor de brandveiligheid van hun woning hebben. “Het is voor hen geen prioriteit of vanzelfsprekendheid en daarom besteden ze er geen aandacht aan. Het komt alleen bij de buren voor. Daarom vergelijk ik een rookmelder graag met een autogordel. Die doet iedere automobilist ook gewoon om, maar niet omdat hij denkt dat hij een ongeluk krijgt. Die gordel biedt bescherming in geval van een ongeluk. Hetzelfde geldt voor een rookmelder.”
Elektronische apparaten
Uit recente cijfers blijkt dat het aantal schadeclaims bij woningbranden toeneemt. Naast meer thuiswerken door Corona spelen vaak elektronische apparaten een rol. Opladers voor telefoons en laptops, omvormers van zonnepanelen. Niet al die producten zijn van even goede en veilige kwaliteit.”
Daar komt bij dat de elektriciteitsvoorziening in steeds meer woningen verandert door het gebruik van onder meer zelfopgewekte zonne-energie. “Dat zorgt ervoor dat de frequentie van de elektriciteit minder constant is. Hierdoor vergroten de risico’s op storingen of oververhitting van elektronische apparaten, waarvan een groot deel tegenwoordig ook in slaapkamers gebruikt worden.”
Gekoppelde rookmelders
Bij de aanschaf en plaatsing van rookmelders is het volgens de fabrikant belangrijk om ook te kijken naar de bewoner en de omgeving waarin ze gemonteerd worden. “Woningbouwcorporaties moeten zich realiseren dat hun zelfstandig wonende ouderen veel minder vlug zijn en dus echt zo snel en goed mogelijk gealarmeerd moeten worden. In geval van een alarm is er altijd sprake van paniek dus hoe meer tijd je hebt om te vluchten hoe beter. Die vroege alarmering bereik je door meerdere rookmelders in verschillende ruimtes te plaatsen.”
“Ook kun je draadloze gekoppelde rookmelders inzetten, die bij een beginnende brand allemaal afgaan. Daarmee vergroot je de kans om tijdig te kunnen vluchten en bovendien kan daarmee de schade beperkt worden omdat bewoners in die gevallen vaak zelf de brand kunnen blussen.”
Grote vraag
De naderende verplichting om rookmelders te plaatsen, zorgt voor veel vraag, maar niet voor grote leverproblemen. Puijk: “In sommige van onze slimme rookmelders gebruiken we componenten, waarvan de productie momenteel wel onder druk staat. Daar zien we wel wat achterstand, maar de andere rookmelders zijn gewoon leverbaar. Dat komt ook omdat grote klanten van ons, zoals woningcorporaties, al ruim op tijd begonnen zijn met het plaatsen van de rookmelders.”