Vernieuwers leren bij van eigen bouwproject

In het woongebied Meerhoven ten westen van Eindhoven wordt momenteel een klein stukje paradijs gebouwd. Ingeklemd tussen de stad en het vliegveld Eindhoven moeten twee groene pareltjes ontstaan met daarop de ultieme duurzame woningen. De wijken Zuiver Bosrijk en Bosvallei zijn bijna volledig uit hout opgetrokken. Niet alleen is houtbouw een stuk minder belastend voor de natuur dan steen en staal, ook de bewoners moeten in de toekomst de vruchten plukken van de natuurlijke eigenschappen van hout.

Op de bouwplaatsen waar de wijken Zuiver Bosrijk en Bosvallei worden opgetrokken is het bouwproces goed te zien. Doordat de verschillende huizenblokken gefaseerd worden gebouwd, ligt bij sommige net de fundering en zijn er ook al enkele woningen die bijna opgeleverd kunnen worden. Bij die vergevorderde blokken valt het haast Mediterrane karakter op; met smalle steegjes, binnenplaatsen en platte daken. Alleen bestaan deze woningen uit een mix van stevige balken van douglas, wanden en vloeren van CLT-vurenhout en bamboegevelbekleding.

Voorbeeld voor de toekomst

De glimlach waarmee Bart van der Wijst rondloopt over de Eindhovense bouwplaats van de wijk Zuiver Bosrijk verraadt trots. De bedrijfsleider van Arcon houtconstructies is er zich goed van bewust dat ‘zijn kindje’ een lichtend voorbeeld wordt voor toekomstige duurzame bouwprojecten. “Hoewel we inmiddels veel ervaring hebben op het gebied van houtbouw, lopen we zelf ook nog steeds tegen nieuwe dingen aan”, vertelt Van der Wijst. “Ook omdat we van tijd tot tijd dingen uitproberen die nog niet eerder zijn geprobeerd. Naast dat we mooie woningen neerzetten, leren we dus ook een heleboel over hoe we in de toekomst het best kunnen bouwen.”

Bouwen én leren

Dat leerproces geldt als belangrijke reden om de verschillende woonblokken in fases te bouwen. “De dingen die bij de eerste woningen nog niet vlekkeloos gingen, doen we nu wel in één keer goed”, motiveert Van der Wijst. “Toen Arcon drie jaar geleden werd overgenomen door de BanGroep, was het een vooruitstrevend maar klein bedrijf. Net als ikzelf was mijn nieuwgevormde team nog niet zo bekend met houtbouw, maar met elke klus groeit de ervaring. We hebben een kern van jonge mensen die erg gemotiveerd zijn om ervoor te zorgen dat onze wereld nog wel even mee kan.”

Douglas

Daarbij komt dat de oorlog in Oekraïne de prijzen van bouwmaterialen flink heeft laten schommelen tijdens het bouwproces. Wijzend op de massieve balken van douglas vertelt Van der Wijst: “Eigenlijk had de architect hier larikshout uit Siberië bedacht, maar dat ging natuurlijk niet doordat we geen handel met Rusland meer mochten drijven. Dus hebben we nu gelamineerd douglas uit de Franse Ardennen gebruikt. Een mooie oplossing en omdat het hout van dichterbij komt ook nog net iets duurzamer.”

CLT en bamboe

De casco’s van de woningblokken in Zuiver Bosrijk en Bosvallei zijn gemaakt van CLT, letters die staan voor Cross Laminated Timber. Bij de productie van CLT worden naaldhoutplanken onder hoge druk met biologisch verantwoorde lijm aan elkaar geplakt. De muren van de bouwplaatsen in Eindhoven bestaan uit CLT van soms wel 7 lagen hout, wat zeer dikke en stevige panelen oplevert. Voor Zuiver Bosrijk is zo’n 2.200 kubieke meter CLT gebruikt, voor Bosvallei nog eens 1.800 kubieke meter. Bij de afwerking aan de buitenkant van de panden is gekozen voor bamboe. De voornaamste reden hiervoor is dat dit type gevelbekleding beter bestand is tegen de elementen dan alternatieven. Leverancier Awood uit Uden geeft niet voor niets een garantie van 25 jaar, waar dit bij andere houtsoorten slechts 10 jaar was. Daarmee is bamboe vooral een prettige oplossing voor de toekomstige bewoners van Zuiver Bosrijk en Bosvallei. Niemand zit er immers te wachten dat zijn huis om de tien jaar opnieuw in de steigers moet. Bij het project Zuiver Bosrijk wordt 6.500 vierkante meter bamboe gebruikt, terwijl de teller bij Bosvallei oploopt naar 8.000 m². Voordelen van zowel bamboe als CLT is dat het circulaire materialen zijn, op een natuurlijke manier isoleren in zomer en winter en bovendien zeer brandveilig zijn. Daarbij is de productie van deze bouwmaterialen ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele alternatieven.

Hybride oplossingen

Al vertellend steekt Van der Wijst de weg over naar de naastgelegen bouwplaats van de wijk Bosvallei. In tegenstelling tot Zuiver Bosrijk, wat is ontwikkeld door de Eindhovense tak van BPD Gebiedsontwikkeling, staat dit project onder de hoede van LPM Development uit Weert. Al snel vallen de eerste verschillen op. “De ontwikkelaar heeft hier voor hybride oplossingen gekozen”, wijst Van der Wijst naar de betonnen vloeren tussen de verschillende verdiepingen. “Dit noemen we leidingplaatvloeren, waar we het complete leidingtracé in kwijt kunnen. Deze vloeren zijn al snel vier tot vijf keer zo zwaar als een CLT houten oplossing. En dus was het bij de eerste zeven woningen een beetje zoeken naar de juiste werkwijze. Inmiddels hebben we de slag flink te pakken en je ziet de jongens gewoon efficiënter werken.”

Veel interesse

En ook de participerende partijen doen de nodige ervaring op met deze relatief nieuwe tak van sport, ziet Van der Wijst. “Voor Awood dat de bamboe buitenmuren levert en Van Eck Trappen & Kozijnen is de houtbouw niet nieuw, maar ook leveranciers Gebr. Bodegraven en DESTIL zien echt toekomst in bouwen met hout en denken goed met ons mee. Dat geeft zo’n gaaf gevoel, dat je met zijn allen als het ware een nieuwe stijl van bouwen ontwikkelt. Dat gegeven wekt dan weer de interesse van anderen. Naast de architecten en projectontwikkelaars krijgen we ook veel andere bedrijven en geïnteresseerden over de vloer. Daarbij zaten zowel de ING als de Rabobank, maar ook de HTS-opleiding uit Tilburg en een afvaardiging van de gemeente Apeldoorn. Allemaal zijn ze benieuwd naar de plussen en minnen van houtbouw. Ja, in dat opzicht zijn deze twee wijken echt een proeftuin voor de rest van het land.”

De bouwplaats van Zuiver Bosrijk is zaterdag 17 juni ook geopend voor publiek tijdens de Dag van de Bouw en staat in onze Tip-vijf van inspirerende projecten.

Nieuwe houtbouwprojecten Arcon

Houtbouw is hot en dat merken ze bij Arcon houtconstructies als geen ander. In 2022 sleepte het bedrijf nog de Nationale Houtbouwprijs in de wacht in de categorie ‘zakelijke houtbouw’ met het pand van HAVEP Workwear in Goirle. Inmiddels stapelen de opdrachten zich op en ook daar zitten weer spannende klussen bij. Zo gaat Arcon in het Zeeuwse Oude-Tonge voor de Coöperatie Deltawind bijdragen aan de realisatie van het zogeheten Energiehuis; een werk- en ontmoetingsplaats op bedrijvenpark Oostflakkee. Dit duurzame, installatie-arme en circulaire gebouw past ook weer precies bij het toekomstgerichte karakter van Arcon. Net als wooncomplex De Gijselaar, een appartementencomplex met 48 ouderenwoningen in het Limburgse Amstenrade. In opdracht van Heijmans is Arcon hier verantwoordelijk voor de levering en montage van de gehele casco van CLT.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

Deel dit artikel

Meer Project

DESTIL en Van Wijnen beginnen bouwblog

Je kunt tegenwoordig de tv niet aanzetten of er is ergens wel een real life-programma te zien van een of andere beroepsgroep. Naadloos leggen camera’s de werkzaamheden van luchthavenpersoneel, mijnwerkers, slopers of medewerkers van een pandjeshuis vast. En vanaf vandaag is er ook de mogelijkheid een groot bouwproject in ’s-Hertogenbosch te volgen. Leverancier DESTIL en bouwbedrijf Van Wijnen Rosmalen hebben bij Campus300 de handen ineen geslagen en gunnen geïnteresseerden een kijkje achter de bouwschermen. In een speciale blog op de website van DESTIL zullen de belangrijkste ontwikkelingen rond dit megaproject worden gedeeld.

LEES MEER >

Biobased schrikhekken in gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft op verscheidene plaatsen nieuwe schrikhekken laten plaatsen. “Nou en?”, zul je misschien denken. Maar het gaat hier wel om heel bijzondere hekken. De schrikhekplanken afkomstig van BTN Traffic uit het Betuwse Elst zijn namelijk gemaakt van een mix van bermgras en plastic afval. Met deze volledig circulaire schrikhekken probeert de hoofdstad van Gelderland haar duurzame imago nog verder op te krikken.

LEES MEER >

Vernieuwers leren bij van eigen bouwproject

In het woongebied Meerhoven ten westen van Eindhoven wordt momenteel een klein stukje paradijs gebouwd. Ingeklemd tussen de stad en het vliegveld Eindhoven moeten twee groene pareltjes ontstaan met daarop de ultieme duurzame woningen. De wijken Zuiver Bosrijk en Bosvallei zijn bijna volledig uit hout opgetrokken. Niet alleen is houtbouw een stuk minder belastend voor de natuur dan steen en staal, ook de bewoners moeten in de toekomst de vruchten plukken van de natuurlijke eigenschappen van hout.

LEES MEER >

Toegangscontrole op maat bij Leeuwerik

De hoofdvestiging van Leeuwerik Plaat, importeur en groothandel van plaatmateriaal, aan de Achtseweg Noord in Eindhoven werd onlangs voorzien van nieuwe toegangscontrole. Een opdracht waarin de specialisten van Wiek de Laat hun kennis en ervaring op het gebied van toegangscontrole, deurautomatisering en bouwkundige aanpassingen konden combineren. “Erg prettig, want hierdoor hebben wij met één partner te maken die het hele project oppakt”, zegt John de Laat, die naast naamgenoot van de toegangstechniekspecialist ook operationeel directeur van Leeuwerik Plaat is.

LEES MEER >

Van Wijnen trots op eigen afdekvlies

In opdracht van DESTIL heeft Primaverde, specialist in afdekmaterialen, bijzondere afdekvliezen ontwikkeld waar de bedrijfsnaam van de klant op prijkt. De zuidelijke takken van bouwgigant Van Wijnen hebben de eerste rollen inmiddels ontvangen. En die vallen in de smaak. Vanwege de kwaliteit, maar ook omdat Van Wijnen op de bouwplaats net weer wat zichtbaarder is.

LEES MEER >

Verspilling bestrijden met eigen webshop

Het bestellen van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is nog wel eens een ondergeschoven kindje op de bouwplaats. Treurige voorbeelden genoeg; van ongemakkelijke passessies in de keet tot haastig en verkeerd doorgegeven maten. Hoe anders is dat bij het Eindhovense bouwbedrijf Hurks, waar het personeel 24/7 zelf kan bestellen via een speciaal voor hen ontworpen webshop. Het gevolg: minder verspilling, minder foute bestellingen en minder ergernis. De ontzorging is compleet en dat bevalt uitstekend.

LEES MEER >

Om deze website goed te laten werken plaatsen we functionele cookies. We plaatsen analytische cookies om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor bezoekers. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.
Meer uitleg