Dat had direct grote gevolgen voor de levertijden. “We hebben hierdoor lange tijd achter de feiten aangelopen en leverproblemen gehad. En in sommige assortimenten bestaan die nog steeds. We hebben het bij de ladesystemen inmiddels wel weer onder controle en het gaat bij andere producten ook beter, maar op het oude niveau zitten we zeker nog niet.”
Het grote tekort aan grondstoffen is een belangrijke oorzaak van die achterblijvende productieaantallen. Glas: “Metalen en kunststoffen zijn de belangrijkste grondstoffen en daaraan is in de hele keten een wereldwijd tekort. Als er dan ook nog een schip vast komt te liggen in het Suezkanaal en er een mondiale file van vrachtschepen ontstaat, blijf je met achterstanden zitten.”
''Eerlijk en transparant communiceren en het niet uit de weg gaan van soms moeilijke gesprekken wordt gewaardeerd door klanten.''
Arjan Glas, directeur Van Hoecke Nederland
Productie al verkocht
Voor sommige systemen betekent het dat alles wat vandaag geproduceerd wordt, al verkocht is. “De productie wordt eigenlijk direct uitgeleverd naar de klanten zodat de systemen verwerkt kunnen worden.” De kans om een voorraad op te bouwen heeft Van Hoecke niet aangezien Blum ook de andere internationale markten moet bedienen.
Glas: “Voor de pandemie konden we standaard systemen binnen 24 uur leveren en maatwerk duurde drie werkdagen. Dat konden we in 2020 en 2021 niet waarmaken. Levertijden liepen op. Dat vroeg ook van onze klanten een compleet andere planning en dat was soms wel uitdagend.”
Betrouwbare levertijden
Hoewel de levertijden voor de meeste systemen nog niet veel korter zijn geworden, zijn ze nu wel betrouwbaar. “Dat biedt ons in ieder geval de kans om goede afspraken met klanten te maken en die ook waar te maken. Daarbij hebben we al vroeg aan klanten laten weten dat ze jaarlijks op 90 procent van hun reguliere afname kunnen rekenen. Daarmee haalden we een deel van de druk weg.”
Die toegezegde 90 procent was bij ieder gesprek ook vast onderdeel van de agenda. “Door steeds bij te houden wat al was geleverd en wat de klant nog tegoed had, konden we samen goed sturen op aantallen. Dat heeft goed gewerkt en zo werken we nog steeds.”
Prijsstijging in twee stappen
Schaarste stuwt de prijs, dus toen Blum werd geconfronteerd met hogere inkoopprijzen gingen in 2021 ook de verkoopprijzen omhoog. “We hebben de prijs in dat jaar in twee stappen met ruim tien procent verhoogd. Eerst in juli en daarna in oktober nog een keer. Die verhoging was puur gebaseerd op basis van de grondstofkosten.”
Voor 2021 had Blum de prijzen in 2017 voor het laatst aangepast. “Ook toen alleen op basis van de grondstofprijzen”, aldus Glas, die nog zicht heeft op een mogelijk volgende prijsverhoging. “Hoe die zich gaat ontwikkelen weet ik niet, dat hangt af van veel factoren.”
Voorrang
De afgelopen jaren hebben Glas geleerd dat eerlijk en transparant communiceren en het niet uit de weg gaan van soms moeilijke gesprekken gewaardeerd wordt door klanten. “Zo hebben we in goed onderling overleg een grote klant aan het eind van het jaar, vlak voor de feestdagensluiting, geen bestellingen uitgeleverd omdat zij er twee weken langs niets mee deden. Andere klanten, die in die periode wel doorwerkten, waren op dat moment veel meer geholpen met die voorraad. Die gaven we dan ook bewust voorrang. En door te zorgen dat de eerste klant bij de start in het nieuwe jaar alsnog de bestelde voorraad in huis had, konden we meer klanten helpen.”