Amarant

Nieuw elektronisch sluitsysteem voor Amarant

Na een geslaagde pilot op twee complexen start de Brabantse zorgorganisatie Amarant met het vervangen van het elektronisch sluitsysteem van 40 van de circa 450 complexen die het in gebruik heeft. Een project waarbij Amarant wordt geholpen door de adviseurs van R-ffect Project- & Vastgoedmanagement en waarin duurzaam vastgoedbeheer centraal staat. Beveiligings-specialist Wiek de Laat tekent voor het leveren en installeren van de nieuwe tags, zenders en controllers van het sluitsysteem.

Zorgorganisatie Amarant biedt, verspreid over 450 complexen in Brabant, een breed aanbod aan zorg, begeleiding en behandeling met verblijf – of aan huis – aan mensen met een (verstandelijke) beperking, autisme of hersenletsel. Met ruim 5.500 medewerkers en 1.700 vrijwilligers ondersteunt Amarant de ruim 6.000 cliënten. 

Daarvoor beheert Amarant centrale complexen met satellietlocaties en woonvoorzieningen in de wijk. Aangezien het elektronisch sluitsysteem waarmee op 40 complexen gewerkt wordt, niet langer voldoet aan de wensen en eisen, kreeg R-ffect de opdracht om een nieuw elektronisch sluitsysteem te selecteren, in te kopen en te laten installeren. Daarbij werd ook een partner voor de levering, installatie en het duurzaam beheer gezocht.   

“We zochten een partner die echt samen met ons en Amarant wil optrekken als schakel in de keten.”

Duurzaam bewustzijn 

“Wij werken al enkele jaren samen met Amarant en hebben eerder onder meer geadviseerd over het verbeteren van het binnenklimaat en het tegengaan van hittestress binnen een groot aantal complexen”, zegt Ronald Deckers, vastgoedadviseur van R-ffect. In de zes jaar dat R-ffect Project- & Vastgoedmanagement actief is, ontwikkelde het bedrijf zich tot vastgoedadviseur met een sterke focus op duurzaam vastgoedbeheer in de zorg- en onderwijssector. Daarnaast werken de adviseurs voor woningcorporaties en gemeenten.  

Deckers: “Wij creëren bewustwording voor duurzaam vastgoedbeheer en daarvoor ontwikkelen wij duurzame meerjaren-onderhoudsplannen. Daarmee kunnen onze opdrachtgevers het onderhoud van hun vastgoed duurzaam en verantwoord inrichten.” 

Meer dan planning alleen 

Zo’n meerjaren-onderhoudsplan houdt volgens Deckers veel meer in dan alleen een planning van momenten waarop je iets vervangt. “Je kunt een oude CV-ketel 1-op-1 vervangen voor een nieuwe CV-ketel, maar je kunt ook kijken naar duurzame alternatieven. Door dat proces nauwkeurig te monitoren en door de jaren heen bij te houden wat er is toegevoegd of gewijzigd, kun je nog beter sturen op budgetten en de kwaliteit van je onderhoud.” 

Amarant - Salto one sluitsysteem

Uitdagende opdracht 

De vraag naar een nieuw elektronisch sluitsysteem was een grotere uitdaging dan het op het eerste oog misschien lijkt. “Het nieuwe sluitsysteem omvat concreet de tags die als sleutel dienen, de handzenders die op of bij de deur zitten en de controllers. Deze elementen sturen het slot aan. De combinatie van ICT, elektra en bouwkundige voorzieningen maken dat we met veel facetten te maken hebben. Daarom is eerst per locatie een uitgebreide inventarisatie gemaakt. Waar zit wat en kunnen we daar eenvoudig een nieuw systeem plaatsen?” 

Voldoen aan behoefte 

Om te zorgen dat het nieuwe toegangscontrole systeem aansluit bij de wensen van de medewerkers, werd samen met een brede vertegenwoordiging vanuit Amarant een Programma van Eisen opgesteld. “De oplossing moet aan de behoefte voldoen. Toen die behoefte helder was, zijn we op zoek gegaan naar systemen en fabrikanten daarvan die aan die eisen kunnen voldoen. Uiteindelijk kwam het Salto elektronisch sluitsysteem als meest geschikte uit die selectie. Dat systeem biedt meer mogelijkheden als het gaat om het programmeren van de tags en doorvoeren van wijzigingen. Bovendien biedt het mogelijkheden waarvan Amarant in de toekomst mogelijk gebruik wil maken.” 

Amarant groep - Salto One

Schakel in de keten 

Op basis van die keuze is vervolgens een leverancier en installateur gezocht. “Daarbij waren de geschiktheidseisen essentieel, maar hebben de gunningscriteria – zowel prijs als kwaliteit – de uiteindelijke keuze bepaald. We zochten een partner die echt samen met ons en Amarant wil optrekken als schakel in de keten. Die partner vonden we uiteindelijk in Wiek de Laat.”  

“Wiek de Laat bewijst dat ze snelle montage en installatie prima combineren met het zorgvuldig omgaan met digitale informatie van de medewerkers.”

Meedenken in oplossingen 

Hoewel Wiek de Laat een relatief nieuwe samenwerkingspartner is voor Amarant, herkende de zorgorganisatie veel in de proactieve opstelling van de medewerkers. “DESTIL, eveneens onderdeel van Prolians, is al vele jaren een trouwe partner van Amarant en het meedenken in oplossingen zit in het DNA van de organisatie. Dat merken we in alles, ook in de uitvoering op de complexen.” 

De stabiele omvang van Wiek de Laat speelde volgens Deckers eveneens een rol bij de selectie. “Het is een organisatie die kan opschalen als dat nodig is. En dat is met het werk wat nog voor ons ligt een belangrijke voorwaarde voor Amarant en geeft vertrouwen. In Wiek de Laat hebben we een partner in toegangstechniek waarmee we deze duurzame samenwerking graag aangaan.” 

Privacy en veiligheid 

In projecten als deze zijn onderling overleg en continue afstemming van groot belang, zo meent Deckers. “We willen het sluitsysteem zo snel mogelijk monteren en gebruiksklaar maken om de tijd dat medewerkers met twee tags moeten rondlopen tot een minimum te beperken. Aan de andere kant bevatten die tags digitale informatie van medewerkers en daarmee moet uiterst zorgvuldig worden omgegaan. Dat samenspel van ICT, software en elektronica maakt sluitplannen als deze om meerdere redenen gevoelig en dan is het belangrijk om partners te hebben waarop je kunt bouwen. Wiek de Laat bewijst dat ze snelle montage en installatie prima combineren met het zorgvuldig omgaan met digitale informatie van de medewerkers.” 

Locatiegerichte aanpak 

Samen met medewerkers van Amarant en Wiek de Laat maakt R-ffect nu per complex een inventarisatie van behoeften en op basis daarvan een Plan van Aanpak. “Zo weten we zeker dat we op iedere locatie de oplossing bieden waar behoefte aan is. In nauw overleg met de verschillende afdelingen op die locaties zodat we de overgang naar het nieuwe systeem zo soepel mogelijk kunnen uitvoeren.” 

Salto One | Elektronisch sluitsysteem

De vraag naar systemen zoals die van Salto groeit behoorlijk. Bedrijven en organisaties, maar ook consumenten, zien steeds meer de voordelen en vooral het gemak. Wiek de Laat Prolians kan op basis van hun expertise de juiste oplossing adviseren.

Dit project werd mogelijk gemaakt door:

Deel dit artikel

Meer Project

DESTIL en Van Wijnen beginnen bouwblog

Je kunt tegenwoordig de tv niet aanzetten of er is ergens wel een real life-programma te zien van een of andere beroepsgroep. Naadloos leggen camera’s de werkzaamheden van luchthavenpersoneel, mijnwerkers, slopers of medewerkers van een pandjeshuis vast. En vanaf vandaag is er ook de mogelijkheid een groot bouwproject in ’s-Hertogenbosch te volgen. Leverancier DESTIL en bouwbedrijf Van Wijnen Rosmalen hebben bij Campus300 de handen ineen geslagen en gunnen geïnteresseerden een kijkje achter de bouwschermen. In een speciale blog op de website van DESTIL zullen de belangrijkste ontwikkelingen rond dit megaproject worden gedeeld.

LEES MEER >

Een rijksmonument in een nieuw jasje

Wat doe je met een 123 jaar oude kerk waar sinds 1985 geen mis meer is gehouden? Slopen kan niet, want het gebouw is een rijksmonument. En doordat de ontkerkelijking ook in Breda doorzet, is de oorspronkelijke functie ook geen optie. Voor veel gemeenten een herkenbaar hoofdpijndossier, maar gevallen als de Heilig Hartkerk in Breda zijn precies de specialiteit van De Bonth van Hulten. Onder de projectnaam Hemels Wonen heeft de aannemer in de oude kerk 20 gloednieuwe woningen ontwikkeld en gebouwd. Een monsterklus die gigantisch veel kennis, vernuft en vakmanschap heeft geëist.

LEES MEER >

Biobased schrikhekken in gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft op verscheidene plaatsen nieuwe schrikhekken laten plaatsen. “Nou en?”, zul je misschien denken. Maar het gaat hier wel om heel bijzondere hekken. De schrikhekplanken afkomstig van BTN Traffic uit het Betuwse Elst zijn namelijk gemaakt van een mix van bermgras en plastic afval. Met deze volledig circulaire schrikhekken probeert de hoofdstad van Gelderland haar duurzame imago nog verder op te krikken.

LEES MEER >

Vernieuwers leren bij van eigen bouwproject

In het woongebied Meerhoven ten westen van Eindhoven wordt momenteel een klein stukje paradijs gebouwd. Ingeklemd tussen de stad en het vliegveld Eindhoven moeten twee groene pareltjes ontstaan met daarop de ultieme duurzame woningen. De wijken Zuiver Bosrijk en Bosvallei zijn bijna volledig uit hout opgetrokken. Niet alleen is houtbouw een stuk minder belastend voor de natuur dan steen en staal, ook de bewoners moeten in de toekomst de vruchten plukken van de natuurlijke eigenschappen van hout.

LEES MEER >

Van Wijnen trots op eigen afdekvlies

In opdracht van DESTIL heeft Primaverde, specialist in afdekmaterialen, bijzondere afdekvliezen ontwikkeld waar de bedrijfsnaam van de klant op prijkt. De zuidelijke takken van bouwgigant Van Wijnen hebben de eerste rollen inmiddels ontvangen. En die vallen in de smaak. Vanwege de kwaliteit, maar ook omdat Van Wijnen op de bouwplaats net weer wat zichtbaarder is.

LEES MEER >

Verspilling bestrijden met eigen webshop

Het bestellen van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is nog wel eens een ondergeschoven kindje op de bouwplaats. Treurige voorbeelden genoeg; van ongemakkelijke passessies in de keet tot haastig en verkeerd doorgegeven maten. Hoe anders is dat bij het Eindhovense bouwbedrijf Hurks, waar het personeel 24/7 zelf kan bestellen via een speciaal voor hen ontworpen webshop. Het gevolg: minder verspilling, minder foute bestellingen en minder ergernis. De ontzorging is compleet en dat bevalt uitstekend.

LEES MEER >

Om deze website goed te laten werken plaatsen we functionele cookies. We plaatsen analytische cookies om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor bezoekers. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.
Meer uitleg