Een dag van een fietskoerier:
Aantal kilometers: 50
Aantal stops: 35
Snelheid: 20 km/u
Verbranding: 400kcal/u
Ongeveer evenveel als: 1 appelflap
Autoluw
De keuze van DESTIL om een eigen expressdienst te beginnen is in de eerste plaats een praktische keuze. “In Amsterdam kan je je het beste met de fiets verplaatsen,” weet Richard. “Het is geen doen om met de auto de binnenstad in te gaan. Overal heb je stoplichten en eenrichtingsverkeer. Zeker nu het centrum autoluw is geworden. In de hele stad zie je ook steeds meer fietskoeriers rijden. ”De DESTIL-DEXIS express is bovendien een duurzame oplossing. Elektrische fietsen verbruiken minder energie dan scooters en bestelbussen. Bovendien is de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast nul. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor de last mile met (elektrische) fietsen af te leggen. Wehkamp, Coolblue en Post NL springen met grote regelmaat op de fiets. Post NL wil in 2025 in 25 steden uitstootvrij bezorgen. Als je als bedrijf kiest voor eigen koeriers, dan weet je ook nog eens zeker dat je goederen op een manier worden afgeleverd die bij je past. Nick en Richard zijn de visitekaartjes van DESTIL en DEXIS. En terwijl zij van a naar b fietsen, kan de klant lekker door met zijn werk. Dat scheelt zeker een half uur.
Alternatieven voor de last mile
1. Bezorgrobot
Amazon experimenteert sinds 2019 in een aantal Amerikaanse staten met een autonome bezorgrobot. Deze heet Amazon Scout en komt iets boven de knie. De robot rijdt alleen overdag stapvoets over de trottoir van adres naar adres. Daar opent de laadklep en kan de klant zelf zijn pakketje eruit pakken. Scouts worden voorlopig nog begeleid door zogenaamde ambassadors. Dat gebeurt meestal op last van gemeenten omdat zij willen voorkomen dat de robots ongelukken veroorzaken
2. Pakkethond
Scarabee, dat is de naam van de pakkethond die werd ontworpen door studenten van de TU Delft. Het is een bestuurbaar wagentje dat een pakket van maximaal 10 kilo over verschillende hindernissen kan vervoeren. Het onderstel is volledig dynamisch waardoor het pakketje altijd stabiel blijft liggen. Overigens is de pakkethond niet zo aaibaar als een echte hond. De enige overeenkomst is dat hij op commando taken uitvoert. Het kwispelen moet je er zelf bij denken.
3. Pick-up point
Je pakketje wordt afgeleverd bij een pick-up point waar je het zelf kan ophalen. Vaak kun je zelf bepalen op welk tijdstip je langs wilt komen. Pick-up points zijn in de regel gemakkelijk bereikbaar. Je vindt ze meestal buiten de stadsring en in de buurt van op- en afritten van de snelweg.
4. Cargo drone
Cargo drones worden in het buitenland al gebruikt in afgelegen gebieden. In nederland loopt een experiment waarbij medicijnen per drone worden vervoerd naar Schiermonnikoog. Een drone lijkt een voor de hand liggende oplossing voor de last mile, maar er moet nog een heleboel gebeuren voor ze grootschalig kunnen worden ingezet. Zo moet de wet- en regelgeving worden aangepast. Ook moet er extra beveiliging komen omdat drones - net zoals elk apparaat dat verbonden is met internet - kunnen worden gehackt.