Cijfers door de jaren heen
De afgelopen twintig jaar zijn door verschillende onderzoeksbureaus gegevens over faalkosten verzameld. Wordt in 2001 geschat dat 7% van de omzet uit faalkosten bestaat, twee jaar later komt USP Marketing Consultancy uit op 11% van de omzet. Uit een onderzoek bij aannemer Plegt-Vos in 2010 blijkt dat de schattingen van de faalkosten uiteenlopen tussen de 5 en 30% van de omzet. De cijfers verschillen dus behoorlijk, maar op basis van wetenschappelijk onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en Nederlandse schattingen wordt 5 tot 35% van alle projectkosten gezien als faalkosten.
BIM: steeds bekender, nog geen gemeengoed
Architecten en constructeurs in Europa raken steeds meer bekend met BIM (Building Information Modelling). De digitalisering van de ontwerp- en constructiefase van gebouwen rukt sinds 2009 gestaag op, zo blijkt uit de European Architectural Barometer Q4 2019 van USP Marketing Consultancy. Opvallend is wel het blijvend grote verschil tussen de bekendheid van BIM en het gebruik ervan. Grote uitzondering hierop vormen Nederlandse architecten. Ruim 80% van hen gebruikt anno 2019 BIM, ruim twee keer zoveel als hun Europese collega’s.
Faalkosten zijn alle kosten die onnodig zijn gemaakt ten behoeve van een eindproduct
6% niet over budget
Dat budgetoverschrijdingen en faalkosten meer regel dan uitzondering zijn, blijkt uit eerder onderzoek van PwC. Van de 33 onderzochte grote bouwprojecten was in 94% sprake van budgetoverschrijding. In driekwart van alle projecten bedroeg die overschrijding zelfs 25% of meer.
Tijdsdruk en slechte voorbereiding
Gevraagd naar de oorzaken van faalkosten tijdens de uitvoeringsfase worden tijdsdruk en slechte voorbereiding als voornaamste reden genoemd.
Vijf aanbevelingen
In het onderzoeksrapport ‘Verspilde moeite’ uit 2019 doet ABN AMRO vijf aanbevelingen om faalkosten in de bouw te reduceren: