De grote bijscholing in chemische producten

Alle professionals in Nederland die met diisocyanaten werken, moeten sinds 24 augustus 2023 over een certificaat beschikken. Omdat deze chemische stoffen in de bouw veelvuldig gebruikt worden, is het een flinke operatie om iedereen op tijd bij te scholen. Leverancier Tremco CPG, groothandel voor de bouw DESTIL en bouwbedrijf Hoedemakers uit Rosmalen kijken terug op deze roerige periode. Ook de toekomst van de bouw komt hierbij aan bod.

Het is nogal een klus om alle bouwvakkers van Nederland op tijd aan een passend certificaat te helpen. Met tal van initatieven begint in de eerste maanden van 2023 de massale bijscholing. Dat er onderweg de nodige hobbels genomen moeten worden, wordt daarbij al snel duidelijk. Toch lijkt de monsterklus zonder noemenswaardige achterstand te worden geklaard. Nu de deadline in de meeste gevallen gehaald is en de rust wedergekeerd, evalueren drie betrokken partijen deze hectische tijd. Dirk Kros, Business Unit Manager Distributie in Nederland van Tremco CPG, vertegenwoordigt de leverancier die onder meer de PU-producten van illbruck op de markt brengt. Accountmanager Jan Klarenbeek spreekt namens bouwgroothandel DESTIL Prolians en Bedrijfsleider Nieuwbouw Frits Roelsma vertegenwoordigt bouwbedrijf Hoedemakers.

Online training

“Als producent van PU-producten, met onze merken illbruck, Nullifire en Flowcrete, vinden wij het belangrijk onze klanten en gebruikers goed te informeren. Om aan de nieuwe opleidingseisen te voldoen hebben we de mogelijkheid geboden met een kortingscode de online PU-training van ISOPA/ALIPA te volgen”, trapt Kros af. “Aangezien het een training van een externe partij is, kunnen wij niets zeggen over de aantallen. Maar als we kijken naar het hoge websiteverkeer en vragen die wij over dit onderwerp kregen, is er veel aandacht voor de Europese verordening.”Dat blijkt een understatement. Op sommige momenten blijkt de vraag naar certificaten zo groot dat de website van Tremco CPG zwicht onder de enorme belangstelling. Roelsma: “De site waarop de cursus gevolgd kan worden was moeilijk bereikbaar. Hiervoor heb ik nog contact opgenomen met de mensen achter illbruck. Dit werd veroorzaakt door de grote drukte op de site van cursusaanbieder ISOPA/ALIPA.”

Topdrukte

Intussen doet Klarenbeek als schakel tussen klant en leverancier hard zijn best het proces van bijscholing te bespoedigen. “Het is best een omvangrijke klus geweest voor de medewerkers zelf als ook voor mij en Tremco CPG. Dat de Europese Commissie heeft besloten dat iedereen in Europa die werkt met PUR, dit betreffende certificaat dient te hebben vóór 24 augustus, zorgde voor veel oponthoud op de website. Ook haperde de training waardoor veel klanten hebben aangegeven niet verder te kunnen. Hierbij heb ik de medewerkers persoonlijk ondersteund in het behalen van het certificaat. Al met al ben ik van mening dat 95% het certificaat zelf heeft kunnen behalen.”

Extra inspanning

Waar uit het hele land cursisten massaal naar de website van Tremco CPG trekken om een certificaat te bemachtigen, is er ook een grote groep voor wie dit lastiger blijkt. Kros: “Als producent hebben we de wettelijke verplichting om onze producten te voorzien van informatie over de verplichte PU-training en onze afnemers hierover te informeren. Het is belangrijk om te benadrukken dat we niet betrokken zijn bij het ontwikkelen en beschikbaar stellen van deze training, dat wordt gedaan door de verenigingen ISOPA/ALIPA. Desondanks willen we onze afnemers zo goed mogelijk ondersteunen. We hebben gemerkt dat de voornaamste uitdagingen van technische aard zijn. Uiteindelijk zijn het de vakmensen op de bouwplaats die onze producten gebruiken en de onlinetraining moeten volgen. Niet iedereen beschikt over laptops of iPads die up-to-date zijn en dan hebben we het nog niet eens over degenen die minder bekend zijn met technologie. Voor deze professionele verwerkers vraagt het volgen van deze training wat extra inspanning.”

Isocyanaatvrij met illbruck

Nog voor de nieuwe Europese regelgeving voor het gebruik van chemische stoffen heeft illbruck 100% isocyanaatvrij STP-schuim op de markt gebracht. Veilig in het gebruik en zeer geschikt voor het duurzaam afdichten van stelruimtes, voegen en aansluitingen.

Persoonlijke begeleiding

Waar mogelijk proberen Klarenbeek en zijn collega’s te helpen. “Wij als DESTIL en Tremco CPG hebben een aantal klanten getraind, waarbij we medewerkers persoonlijke begeleiding hebben gegeven om het certificaat te behalen. Men kon de training en examen volgen op de mobiele telefoon, tablet of computer. Voornamelijk de jeugdige medewerkers en die van middelbare leeftijd gebruikten de telefoon, voor de oudere medewerkers was ondersteuning ingezet door het bedrijf zelf of door DESTIL en Tremco CPG. De taal was gelukkig geen belemmering, want men kon de eigen taal selecteren om de training en examen optimaal te volgen.”

Eind goed, al goed

Mede dankzij dit stukje persoonlijke begeleiding is het uitvoerend personeel van Hoedemakers inmiddels gecertificeerd en klaar om veilig aan de slag te gaan. Tot tevredenheid van Roelsma, die met een goed gevoel terugkijkt op de operatie. “Het is goed gegaan door ze samen met de uitvoerder van het betreffende project de cursus te laten volgen en de vragen te beantwoorden. Door de random vragen werden de medewerkers getriggerd om de lesstof goed op te nemen. Ik denk zeker dat de bewustwording voor het gebruik en de kennis van de producten gaat hierdoor toenemen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Wel plaatst Roelsma een kritische kanttekening bij de nieuwe Europese regelgeving. “Mochten zich als gevolg van het gebruik van diisocyanaten in de toekomst gezondheidsproblemen voordoen, dan is de verantwoordelijkheid hiervoor verlegd naar de gebruiker. Dat vind ik eigenlijk niet wenselijk. Mijn voorkeur heeft de toepassing van milieu- en gezondheidsvriendelijke producten.”

Isocyanaatvrij schuim

Het is een sterk groeiende wens binnen de markt die Tremco CPG graag tegemoetkomt. “Met de illbruck FM810 HYBRID FOAM – isocyanaatvrij STP-schuim – spelen wij al in op deze ontwikkeling”, vertelt Kros. “Ook professionele gebruikers zonder certificaat kunnen dit product gebruiken. Naast onderzoek en (product)ontwikkeling spelen wij ook op een hoger niveau in op veranderingen in de markt met onze concepten. Ons concept ‘Verduurzamen Bestaande Bouw’ speelt in op de enorme verduurzamings- en renovatieopgave en ‘Oplossingen voor prefab’ op de ontwikkelingen op het gebied van geïndustrialiseerde bouw. Met deze concepten werken we samen met de klant aan oplossingen voor uitdagingen in de steeds veranderende bouwkundige projecten en vraagstukken.”

Bouw in beweging

Ook Klarenbeek ziet dat de veranderingen in de bouwwereld elkaar in rap tempo opvolgen. “Een aantal medewerkers heeft aangegeven geschrokken te zijn van deze boodschap. Met name het feit dat men al langere tijd met producten werkt waar het bestanddeel diisyonaat in zit, wat kankerverwekkend kan zijn wanner dit niet zorgvuldig wordt gebruikt. Dat doet denken aan aan het asbestverhaal. Heel lang werd er ook met asbest gewerkt tot bleek dat dit zeer slecht voor de gezondheid was. Ik ben wél van mening dat bedrijven momenteel erg veel tijd steken in verduurzaming en LEAN werken. Hier komt het gezondheidsaspect zeker ook om de hoek kijken. De mens is nog steeds de belangrijkste schakel in het bouwproces en hier moeten we zuinig op zijn. De wereld van de PBM’s moet hier handig en zinvol op in springen. Het arbeidsproces gaat zeker veranderen!”

De producten van illbruck en Nullifire zijn verkrijgbaar bij:

Deel dit artikel

Meer Wetgeving

De grote bijscholing in chemische producten

Alle professionals in Nederland die met diisocyanaten werken, moeten sinds 24 augustus 2023 over een certificaat beschikken. Omdat deze chemische stoffen in de bouw veelvuldig gebruikt worden, is het een flinke operatie om iedereen op tijd bij te scholen. Leverancier Tremco CPG, groothandel voor de bouw DESTIL en bouwbedrijf Hoedemakers uit Rosmalen kijken terug op deze roerige periode. Ook de toekomst van de bouw komt hierbij aan bod.

LEES MEER >

UV-bescherming vitaal bij buitenberoepen

Er zullen weinig volwassen mensen zijn die moeite hebben met het gebruik van zonnebrandcrème. In deze productvlog van Deb Stokoderm dus geen uitgebreide gebruiksaanwijzing van het product. Liever geeft onze host Tim de nodige achtergrondinformatie over de gevaren van UV-straling voor mensen met een buitenberoep. Belangrijke informatie voor werkgevers, maar ook zeker werknemers in bijvoorbeeld de sectoren bouw en infra.

LEES MEER >

Welke regels gelden voor werk op hoogte?

Bij ongeveer de helft van de ernstige ongelukken in de bouwsector gaat het om een val. Bovendien vielen er in 2023 tot dusver ook al vier dodelijke slachtoffers te betreuren. Het is duidelijk een groot probleem en is daar dan niks tegen te doen? Tijd om de wetgeving eens nader onder de loep te nemen.

LEES MEER >

Niets zo complex als een complex bouwen

De woningnood is groot in Nederland. Momenteel ligt het tekort aan woonruimtes ruim boven de 300.000. Aan plannen geen gebrek, minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil voor 2030 namelijk 900.000 nieuwe woningen bouwen. Maar alle goede intenties ten spijt, voorlopig wordt er maar weinig echte vooruitgang geboekt. Waar ligt dit toch aan? Het probleem is dat er zoveel complicerende factoren zijn dat één oplossing niet te vinden lijkt. We zetten de grootste pijnpunten op een rij.

LEES MEER >

Verzekeraars passen polissen nog niet aan

Vanaf 1 juli 2022 moeten alle woningen en appartementen in Nederland op iedere woonverdieping over minimaal één rookmelder beschikken. Hoewel de verplichting wettelijk is vastgelegd in het Bouwbesluit, passen verzekeringsmaatschappijen hun polissen voorlopig nog niet aan.

LEES MEER >

Verplichte rookmelders zijn pas het begin

De verplichting om per 1 juli 2022 iedere woonverdieping in huis te voorzien van tenminste één rookmelder, is volgens fabrikant FireAngel een goede ontwikkeling. Al ziet Wouter Puijk, technisch manager van de fabrikant, het vooral als een eerste stap. “Voor echt goede bescherming is meer nodig dan deze verplichting. En dat zit tussen de oren… of niet.”

LEES MEER >

Om deze website goed te laten werken plaatsen we functionele cookies. We plaatsen analytische cookies om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor bezoekers. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.
Meer uitleg