Waar alles in de bouw duurzamer en milieubewuster moet, spelen producenten van chemische producten een opmerkelijke dubbelrol. Met onder meer lijmen, kitten en isolatiemateriaal is de sector essentieel om energiezuinig te bouwen. Daar staat tegenover dat deze producten van oudsher niet als heel milieuvriendelijk te boek staan. De hoogste tijd voor een rondje langs enkele grote spelers uit de markt om te zien hoe duurzaam zij nu eigenlijk te werk gaan.
Statiegeld
Te beginnen bij de purschuimbussen van Illbruck. De inhoud van deze bussen is ideaal isolatiemateriaal, maar leverde in het verleden nog wel een flinke berg afval op. Om dat te voorkomen heeft moederbedrijf CPG een eigen statiegeldsysteem opgezet; het zogeheten ReBus Retoursysteem. Sinds de invoering hiervan worden oude bussen weer netjes ingeleverd en wordt een oude bus – waar polyurethaan, aluminium en karton uit wordt gewonnen – voor 95% hergebruikt. Ook de brandwerende schuimbussen van zusterbedrijf Nullfire zitten trouwens in het ReBus Retoursysteem.
Worstenverpakking
Voor andere producten heeft Illbruck een andere manier gevonden om de hoeveelheid afval danig te verkleinen. Voor de traditionele 310 milliliter kokers lijm en kit is een alternatief gevonden met de 300 milliliter worstenverpakking. Dit bespaart de gebruiker al snel 87% aan verpakkingsmateriaal en daarmee wordt een flinke hap genomen uit de afvalberg van de gebruiker.
Isocyanaatvrij
Ook aan de binnenkant van de verpakking heeft Illbruck aan de duurzaamheid gewerkt. Het bedrijf ontwikkelde STP-schuim dat volledig isocyanaatvrij is. Het feit dat er op deze bussen geen gevarensymbolen hoeven te staan, zegt genoeg. De zogeheten FM810 is een stuk beter voor de gezondheid van de gebruiker. Bij de lancering van deze lijn introduceerden we dit product al eens in een vlog en die vind je hier.
Duurzame producten
In datzelfde straatje past ook de ontwikkeling van de zogeheten SP-producten van Illbruck. Dit zijn hybride kit-, coating- en lijmproducten waarin geen oplosmiddelen, isocyanaat en siliconen verwerkt zijn. Het leverde de range het EC1Plus certificaat op, een waardering die alleen wordt toegekend aan duurzame chemische producten met een extreem lage uitstoot van vluchtige stoffen.
Bostik
Een andere grote speler op de markt van chemische producten is Bostik (voorheen Den Braven). Deze gigant in kitten, lijmen en purschuimen probeert al jaren producten te ontwikkelen met de laagste emissiewaarden. Dat moet dan weer leiden tot een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Op het gebied van uitstoot zitten alle producten van Bostik in de twee schoonste klassen: EC1 en EC1Plus
Biologisch
De productontwikkelaars van Bostik gaan zelfs nog een stap verder met de ontwikkeling van een heuse BIO-lijn. Deze producten worden vrijwel geheel gemaakt van biologische en hernieuwbare grondstoffen. Het verbruik van oliehoudende grondstoffen wordt daarbij juist weer danig verminderd. Zo fabriceert het bedrijf verscheidene lijmen en kitten die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van biomassa, zoals plantaardige oliën of natuurlijke harsen. De ecologische voeten van Bostik maken daarmee veel minder diepe afdrukken in de aarde.
Transport
Om deze ecologische voetafdruk nog kleiner te maken, pakt Bostik ook de vervoersmethode aan. Momenteel gaat alle transport van goederen met wagens die rijden op biodiesel, het zogeheten HVO100, wat al leidt tot 89% minder CO2-uitstoot. HVO100, wat staat voor 100 procent hydrotreated vegetable oil, wordt vooral gewonnen uit plantenresten, afval- en restgrondstoffen en ander organisch materiaal. Nog dit kalenderjaar wil Bostik nog duurzamer gaan vervoeren met de overstap naar volledig elektrisch transport.
Rust-Oleum
Metaalbeschermer Rust-Oleum heeft in de strijd om te verduurzamen de hulp ingeroepen van Coatings Care, een internationaal milieu- en veiligheidsprogramma van verffabrikanten. Via dit programma wisselen ondernemingen wereldwijd kennis en materialen uit om hoogwaardige producten te ontwikkelen die beter zijn voor de gezondheid en het milieu. Daarnaast heeft Rust-Oleum ook een eigen Green Team, wat zich volledig richt op het ‘vergroenen’ van het bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het terugdringen van verpakkingsmaterialen en recycling.
Repair-Care
Een merk dat simpelweg leeft van de hang naar duurzaamheid is Repair Care. Met een flinke range aan producten die houtrot tegengaan, biedt dit bedrijf aantrekkelijke oplossingen op het gebied van houtherstel en -onderhoud. Naar eigen zeggen hebben de producten van Repair Care al tienduizenden tonnen hout bespaard. Het bedrijf geeft dan ook zwart op wit de garantie dat een kozijn dat gerepareerd is met één van haar producten nog zeker tien jaar langer mee kan.
Duurzaamheidsplatform Ecovadis
Biologisch reinigen
Waar flink geklust wordt, moet ook worden schoongemaakt. En bij het reinigen worden traditioneel veel vervuilende chemicaliën gebruikt. Op dat vlak is UNIVERSOL een mooi alternatief. Dit product is een biologisch afbreekbare ontvetter. Als een vervanger voor ammonia zonder schadelijke oplosmiddelen is UNIVERSOL een stuk veiliger voor de gebruiker en zijn omgeving.