Al decennia lang staat Arnhem bekend als de ‘trolleystad’. Dit omdat veel stadsbussen niet op benzine rijden, maar worden aangedreven door elektrische bovenleidingen. Op het gebied van openbaar vervoer was Arnhem zijn tijd dus al ver vooruit, maar ook op andere vlakken wil de gemeente duurzaamheid uitstralen. De nieuwe biobased schrikhekken zijn daar een mooi voorbeeld van.
Schrikhekken hebben als functie om weggebruikers te attenderen op gevaarlijke situaties. De door BTN geleverde en Koot Infrawerken geïnstalleerde planken zijn van twee verschillende types: de geblokte uitvoering staat bekend als de BB16 en die met pijlen wordt ook wel de BB18 genoemd. Beide bestaan voor 65% uit bermgras en 35% uit hergebruikt plastic afval. Bovendien wordt er in deze schrikhekplanken 63 kilogram CO2 opgeslagen. Daarmee zijn ze meteen de meest duurzame schrikhekplanken van Nederland.
Overigens is de gemeente Arnhem niet de enige gemeente in Nederland die voor deze duurzame schrikhekplanken heeft gekozen. Ook in de gemeente Venlo gaan deze opvallende biobased producten het straatbeeld bepalen.