Bioframe richt zich binnen de groep op de ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen uit natuurlijke en circulaire grondstoffen. Plaat- en isolatiemateriaal bijvoorbeeld. Wendker: “We zoeken naar manieren om bouwmaterialen met een negatieve CO2-impact te ontwikkelen. Producten die dus CO2 opslaan in plaats van uitstoten. Daarvoor hebben we partners gevonden die samen met ons kijken naar kansen van bijvoorbeeld stro en hennep als grondstof.”
Gehakseld stro in wanden en daken
In opdracht van woningcorporatie Woonservice zijn recent acht biobased woningen in Exloo opgeleverd. Gebouwd in houtskelet-constructie met ecologische bouwmaterialen, waaronder ook de wanden en het dak. “De platen die daarvoor gebruikt zijn, hebben we geïsoleerd met gehakseld stro dat we onder hoge druk in de eigen werkplaats kunnen inblazen. Zo ontstaat een stevige dampopen isolatielaag, die op zijn plek blijft en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat”, verduidelijkt Wendker.
Om die platen zelf te kunnen vullen heeft Bioframe een installatie aangeschaft waarmee het stro fijn gehakseld en daarna ingeblazen wordt. “Een behoorlijke investering, maar de ervaringen met de eerste platen die we elders lieten vullen waren zo goed, dat we veel vertrouwen hebben in dit nieuwe isolatiemateriaal. De productie ervan hebben we nu in eigen hand.”
Andere aanpak tijdens de bouw
De schil van de woningen in Exloo is, net als de binnenwanden, geheel biologisch. Voor de binnenwanden zijn HSB-platen gevuld met houtwolisolatie toegepast. “Daarmee zijn ze veel minder milieubelastend dan OSB-platen. Door bovendien gebruikte dakpannen op de daken te leggen en voor het straatwerk straatklinkers te hergebruiken proberen we zo duurzaam, circulair en ecologisch mogelijk te bouwen”, zegt Jeromy Weening, als projectleider van Bouwgroep Emmen betrokken bij het project in Exloo.
De inzet van nieuwe biobased en gebruikte materialen zorgt tijdens de bouw van de eerste woning voor de nodige uitdagingen. Weening: “Je hebt deels te maken met andere materialen en die vergen ook een andere aanpak en verwerking. Vooral de bouw van de eerste woning was best uitdagend omdat veel producten die in de traditionele bouw worden toegepast niet in deze woningen zitten. PUR en folies bijvoorbeeld.”
Meedenkende huurders geselecteerd
Plantaardige restmaterialen
Hoewel de toepassing van gehakseld stro als isolatiemateriaal al in de praktijk wordt toegepast, werkt Bioframe aan tal van andere nieuwe biobased bouwproducten. In de kleine showroom van Bouwgroep Emmen staan enkele platen tegen de wand. Het zijn voorbeelden van platen die voornamelijk uit plantaardige restmaterialen bestaan.
“Samen met een partner die harsen produceert en levert zoeken we naar samenstellingen om van bijvoorbeeld zaagsel, hennep of maaisel van bermgrassen en hars nieuw plaatmateriaal te maken. En naar manieren om die platen met behulp van ecologische coatings bijvoorbeeld brandwerend of vochtafstotend te kunnen maken”, zegt Wendker.
“Ook als groothandel kunnen wij een rol spelen in de ontwikkeling van circulaire, duurzame of ecologische projecten en de handel in biobased en ecologische producten”.
V.l.n.r. Dennis Wendker, projectmanager van Bioframe. Jeromy Weening, projectleider van Bouwgroep Emmen
Acceptatie gebruikte materialen groeit
De ontwikkeling van nieuwe ecologische bouwmaterialen wordt door de toeleverende groothandel met belangstelling gevolgd. “De inzet van gebruikte materialen en nieuw ontwikkelde ecologische bouwproducten leeft steeds meer. Wij merken bijvoorbeeld dat de acceptatie voor de toepassing van gebruikt hang- en sluitwerk groeit. Veel mensen beseffen zich dat nieuw niet altijd noodzakelijk is”, zegt Jarno Klaassen, hoofd verkoop bouw van groothandel KROON in Hoogezand, toeleverancier van Bouwgroep Emmen.
Samen met Bouwgroep Emmen was KROON ook betrokken bij de bouw van een circulair tinyhouse door studenten van ROC Hondsrug College in Emmen. “Ook als groothandel kunnen wij een rol spelen in de ontwikkeling van circulaire, duurzame of ecologische projecten en de handel in biobased en ecologische producten”, zegt Klaassen.