De producent kreeg in de loop van 2020 te maken met een gebrek aan voldoende PE-granulaat. “Dat gebruiken wij voor de productie van onze emmers en kuipen. Daarvoor hebben we drie vaste leveranciers en zij schaalden af vanwege de onzekerheid over de gevolgen van de pandemie. Terwijl de marktvraag gewoon op peil bleef”, zegt Van den Broek.
Plastic afval
Voor de productie van de flexibele emmers en kuipen is de samenstelling van het PE-granulaat erg belangrijk. “Een goede vloei is essentieel voor de spuit-gietinstallaties en de kwaliteit van het eindproduct. Het granulaat wordt gemaakt van het plastic afval uit de oranje containers. We werken met drie vaste leveranciers omdat zij de door ons gewenste kwaliteit leveren.”
Van den Broek benadrukt dat de beschikbare hoeveelheid granulaat voor Corona eigenlijk al te weinig was. “De overheid stimuleert het nog steeds onvoldoende waardoor recycling duurder is dan nieuwe productie. Daar zit geen goede sturing op.”
Het tekort zorgde eind 2020 en de eerste helft van 2021 regelmatig voor spannende momenten voor de planning. Was er voldoende grondstof op voorraad om de volgende dag te produceren?
“Door open en transparant te communiceren over prijs en beschikbaarheid zijn relaties verstevigd."
Eugene van den Broek, directeur Berdal
Duurzaamheid als kernwaarde
Nadat in de loop van 2020 de op de markt beschikbare voorraden PE-granulaat snel slonken, besloot Berdal ver vooruit te plannen met de productie. “We hebben onze eigen voorraad toen enorm verhoogd en extra magazijnruimte ingehuurd. Service en levering staan centraal. We wilden bovendien de kwaliteit van onze emmers en kuipen waarborgen en niet gaan rommelen met de receptuur door ook polypropeen toe te voegen om zo PE-granulaat te besparen. Andere producenten deden dat wel, maar duurzaamheid is een van onze kernwaarden en onze emmers en kuipen zijn Blaue Engel gecertificeerd en we verwachten ze binnenkort Cradle to Cradle gecertificeerd te krijgen”, zegt Van den Broek stellig.
Afvalbergen
Naast producent van emmers, kuipen en bakken is Berdal ‘brandowner’ van sterke merken in bouwfolie en EPDM-producten. “Voor de bouwfolie gebruiken onze productiepartners ook plastic afval. De handel in die afvalbergen is tijdens de Coronapandemie wereldwijd op gang gekomen. Onze productiepartner in bouwfolie had in 2020 anderhalve fte op sourcing zitten, nu zijn dat er 6. Zij kopen tot in Azië afvalbergen op voor de productie.”
Andersom kopen Aziatische producenten afvalbergen in Europa op. “Het heeft de prijzen van grondstoffen enorm onder druk gezet, zeker het laatste jaar.”
Extreem hoge voorraad
Dankzij de snelle investering in de hoge voorraden kon Berdal de afgelopen anderhalf jaar de levering van de eigen productie op peil houden. Daarvoor ging de producent in april 2021 zelfs over naar 24-uurs productie. “We hebben nu een extreem hoge voorraad staan zodat alles beschikbaar is en wij de service kunnen bieden die we willen.”
Voor de EPDM-assortimenten en bouwfolies was het volgens Van den Broek spannender. “Die assortimenten zijn nu gequoteerd. We kunnen niet voldoende grondstoffen krijgen die we willen hebben om verder te kunnen groeien.”
Meerkosten doorberekenen
Wilde Berdal in 2020 de meerkosten voor extra magazijnruimte en hogere inkoopkosten nog niet doorbereken aan de klanten, in 2021 gingen de prijzen van de gerecyclede producten met drie procent omhoog, nieuwe producten stegen met zes procent. Van den Broek: “We konden die extra kosten in 2020 zelf nog dragen, maar dat hield een jaar later op.”
In februari van dit jaar verhoogde Berdal de prijzen met negen procent. “Dat is eigenlijk te weinig, want daarin verrekenen we alleen de hogere grondstofprijzen. Als we de stijgende energie- en transportkosten ook meerekenen, had de verhoging 15 procent moeten zijn.”
Van den Broek weet dan ook al dat de volgende prijsverhoging eraan zit te komen. “We gingen ervan uit dat de kostenpatronen in het tweede kwartaal zich weer zouden herstellen, maar dat gebeurt niet.”
Dit jaar is Berdal volgens Van den Broek alleen aan energiekosten negen ton extra kwijt. “Om een idee te geven, dat is 4,5 procent op iedere emmer. En voor pallets betalen we zo’n 120.000 euro extra.”
Echte partners
Door in nauw contact met klanten te blijven, heeft Berdal de relatie met dealers goed gehouden. “Door in samenspraak met onze salesmedewerkers te sturen op leveringen en goed te forecasten. Zo hielden we de uitlevergraad goed op peil en maakten we verwachtingen waar. En door open en transparant te communiceren over prijs en beschikbaarheid zijn relaties verstevigd. Klanten kijken nu anders naar de samenwerking. Zelfs boeteclausules gingen van tafel om er samen voor te zorgen dat er geen lege schappen ontstonden.”
Een relatie die aan de leverancierszijde juist een tegenovergestelde ontwikkeling doormaakte, aldus Van den Broek. “Daar zijn de verhoudingen echt verhard. We zitten in een competitieve markt waarin het vooral om de prijs draait, maar we hebben de afgelopen anderhalf jaar wel geleerd wie onze echte partners zijn.”