Terrazzo Den Bosch
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ankerplan voor Terrazzo het complex

Aan de westkant van het Centraal Station in Den Bosch verrijst in de levendige wijk Paleiskwartier het nieuwbouwcomplex Terrazzo. Met, naast een statige woontoren, twee geschakelde appartementencomplexen met opvallende terraswoningen. “Een mooi en heel divers project met zowel prefab als traditioneel werk.

Specialisten komen samen in ankerplan

In de centrale bouwkeet van de aannemer zit Van Gils deze middag aan tafel met vertegenwoordigers van de specialisten die verantwoordelijk zijn voor het ankerplan van het totale complex. “In ieder bouwproject zijn de verankeringen van groot belang, en dat is hier niet anders. Zo hebben we te maken met bijvoorbeeld prefab betonconstructies en grote raampartijen en kozijnen, die zorgvuldig verankerd en gekoppeld moeten worden, net als alle balkons. Samen moeten al die verankeringen zorgen voor een bouwwerk dat alle krachten en elementen kan weerstaan”, aldus Van Gils.

Alle disciplines in team

Aangeschoven zijn Richard Reijnders, Project Adviseur van Gebr. Bodegraven, Ton Kleemans, Adviseur Grote Projecten van Spit Paslode en Manfred Jansen, Salesmanager van DESTIL Prolians. Samen met de aannemer vormen zij het team dat niet alleen het ankerplan heeft opgesteld en geadviseerd, maar ook de uitvoering ervan begeleidt. “Alle disciplines zijn vertegenwoordigd in het team, waarin nauw wordt samengewerkt en goed gecommuniceerd. Dat is voor ons als aannemer echt prettig werken”, zegt Van Gils.

Gebr. Bodegraven, Spit Paslode en DESTIL Prolians zijn geen onbekenden van elkaar, zo schetst Reijnders. “We hebben ieder onze eigen rol in de samenwerking en vullen elkaar daarin goed aan. Dat hebben we in eerdere projecten ook al bewezen.”

Advies opstellen aan de hand van het ankerplan

Zo staat Gebr. Bodegraven aan de basis van het ankerplan en spouwankeradvies. “Wij worden door DESTIL, of rechtstreeks door de aannemer, gevraagd om, op basis van de bouwplannen, een bouwtechnisch advies te schrijven voor alle benodigde constructieve verankeringen. Dat advies leggen we voor aan DESTIL”, aldus Reijnders. “Vervolgens bespreken wij dit advies samen met de aannemer en werkvoorbereiding. Daarbij kijken we niet alleen naar de vraag welke specifieke ankers op basis van dit advies nodig zijn, maar ook naar de wijze van bevestigen van deze verschillende ankers”, zegt Jansen.

Materialen verbinden 

“Daar komen wij in beeld”, zegt Kleemans lachend. “Binnen een complex als Terrazzo moeten veel verschillende materialen aan elkaar verbonden worden. Houten kozijnen aan de betonconstructie, staal aan hout, kalkzandsteen aan beton, noem maar op. Dat vraagt voor iedere verbinding een andere manier van koppelen en bevestigen.”

Gebr. Bodegraven en Spit Paslode vullen elkaar naadloos aan binnen Terrazzo. Gebr. Bodegraven levert de verbindingen en Spit Paslode verzorgt de ankers om deze verbindingen te bevestigen “De aannemer kiest met welke partijen hij wil samenwerken. En zolang we elkaar kunnen versterken en samen zorgen voor het beste resultaat, zijn we van toegevoegde waarde voor de aannemer. Daar draait het om”, aldus Kleemans.

“Binnen Terrazzo moeten veel verschillende materialen aan elkaar verbonden worden. Dat vraagt voor iedere verbinding een andere manier van koppelen en bevestigen.”

Ton Kleemans - Adviseur Grote Projecten Spit Paslode
Eenheid in materialen

Van Gils onderschrijft die meerwaarde. “In het uiteindelijke ankerplan is sprake van zoveel mogelijk eenheid in te gebruiken materialen. Hierdoor weten onze mensen niet alleen sneller voor welke verbindingen ze welke ankers en bevestigingsmaterialen moeten gebruiken, maar hebben ze ook sneller de verwerking ervan onder de knie. Dat komt de kwaliteit en snelheid uiteindelijk ook ten goede.”

Reijnders vult aan: “Het gebeurt regelmatig dat in een ankerplan tien verschillende hoekankers zijn opgenomen. Door daarin verder te selecteren is het goed mogelijk dat je uiteindelijk ook met vijf verschillende hoekankers uit kunt. Dan gebruik je voor sommige verbindingen misschien te zware ankers en schroeven, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die je op het gebied van inkoop van ankers, schroeven en andere bevestigingsmiddelen hebt. Bovendien maakt het de verbinding ook nog eens steviger.”

Tijdige levering voorraden

Vervolgens is het aan DESTIL Prolians om samen met de aannemer de verschillende bouwfases af te stemmen. “Op basis van die plannen kunnen wij zorgen voor de tijdige levering van de juiste producten en voorraden daarvan op de momenten dat daar op de bouw behoefte aan is”, zegt Jansen.

Een opdracht die niet altijd vanzelfsprekend is. “Zeker niet in tijden van schaarste op de grondstoffenmarkt en als de aanvoer van materialen richting de groothandel hapert, zoals we de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt”, zegt Jansen. “Zowel Spit Paslode als Gebr. Bodegraven doen het op dat gebied erg goed. De lijntjes zijn kort en we kunnen samen snel schakelen en oplossingen vinden.”

Ankerplan
Graag op herhaling

Een conclusie die Van Gils graag bevestigt. “Ik wil voor een volgend project zo weer met dit team samenwerken. Je merkt dat er onderling vertrouwen is, we kunnen elkaar snel en goed aanspreken en iedereen hier aan tafel is bereid om samen oplossingen te vinden als die gezocht worden. Dat is uiteindelijk wat wij als aannemer zoeken in de specialisten die we om ons heen verzamelen. Met deze partijen ga ik graag op herhaling.”  

Terazzo bouwcontainer

Doorwerken dankzij digitale bouwcontainer

Op de Bossche bouwplaats heeft DESTIL Prolians een Digitale Bouwcontainer geplaatst, waarmee Van de Ven beschikt over een kleine winkel op locatie. “In die container hebben we verschillende materialen en producten op voorraad, die veel gebruikt worden. Bevestigingsmaterialen en ander klein materiaal, maar ook wel gereedschappen. Dat ligt daar achter slot en grendel en bovendien droog en verwarmd. Dat laatste is voor bijvoorbeeld kitten en pur erg belangrijk”, zegt Van Gils.

Om regie te houden over de uitgifte van de materialen in de Digitale Bouwcontainer, hebben vijf medewerkers van de aannemer een tag die toegang geeft. “Die medewerkers verzorgen ook de digitale registratie van de uitgifte, zodat de voorraden weer aangevuld kunnen worden. Het werkt voor ons als aannemer echt enorm prettig, want we kunnen hierdoor beter doorwerken."

Samen assortiment samenstellen

DESTIL vult de Digitale Container twee keer per week aan. “Dat doen we op basis van de assortimentslijst die we aan het begin van de bouw samen met de aannemer hebben samengesteld”, zegt Jansen, die zegt dat het vaak de ‘broodjes van de bakker’ zijn die via de scan app of www.destil.nl besteld worden en vervolgens via de Digitale Bouwcontainer achter gesloten deuren geleverd worden. “Daarmee besparen we veel transportbewegingen naar en op de bouw en verminderen we dus actief de CO2-uitstoot. Bovendien scheelt het zowel voor de aannemer als voor ons werk en tijd.”

Voor de levering van de materialen maakt DESTIL gebruik van de bekende blauwe emballagebakken en pallets. Jansen: “Die worden door de chauffeur die de Digitale Container aanvult ook weer meegenomen dus we bieden ook de logistieke service die op de bouwplaats werkt en beperken hiermee de afvalstroom.” 

“Ik kom iedere zes weken langs om te kijken of de verankeringen goed worden verwerkt en daarmee voldoen aan de gestelde voorwaarden.”

Richard Reijnders - hoofduitvoerder bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Kwaliteitscontrole

Gebr. Bodegraven en Spit Paslode zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opstellen van het ankerplan en de levering van de ankers en bevestigingsmaterialen. Ook in de kwaliteitscontrole tijdens de uitvoeringsfase, spelen ze een belangrijke rol. “Ik kom iedere zes weken langs om te kijken of de verankeringen goed worden verwerkt en daarmee voldoen aan de gestelde voorwaarden. Van de bezoeken maak ik een rapport, dat de aannemer in het dossier kan opnemen als bewijsvoering”, zegt Reijnders. “Tot aan de invoering van de Wet kwaliteitsboring voor het bouwen is dit rapport voldoende onderbouwing voor de aannemer.”

Ook Kleemans bezoekt regelmatig de bouwplaats om toe te zien op de juiste verwerking van de bevestigingsmiddelen. “Die controles worden ook vastgelegd. Daarbij nemen we de onderaannemers eveneens mee zodat we de aannemer een rapport kunnen overhandigen waarmee hij de kwaliteit kan waarborgen”, zegt Kleemans.

Van Gils vult aan: “In het geval van Spit Paslode begint dit eigenlijk al aan de voorkant, want zij presenteren een berekening van de boorankers die we gebruiken. In het ankerplan staat ook nauwkeurig beschreven welke schroeven in welke verbindingen moeten om voldoende sterkte te bieden. Vaak ontbreekt dit advies, terwijl het enorm belangrijk is. Het gaat om zware constructies en je doet dit niet zomaar.”

Terrazzo Den Bosch

Over het Terrazzo complex

Als in oktober 2022 de woontoren en twee geschakelde
appartementencomplexen van Terrazzo in Den Bosch worden opgeleverd, komt er voor aannemer Van de Ven Bouw en Ontwikkeling een einde aan twee jaar bouwen.
De 54 appartementen in de toren zijn bestemd voor de huurmarkt. De 117 compacte studio’s, ruime twee-, drie- of vierkamer appartementen, luxe terrasappartementen en stadswoningen in de naastgelegen twee complexen zijn inmiddels allemaal verkocht. Voor al deze woningen geldt dat ze over een eigen buitenruimte beschikken, variërend van een balkon tot een terras. Daarnaast telt Terrazzo drie commerciële ruimtes.

Ook op zoek naar een partner voor jouw project?
De aanbieders hieronder kunnen je verder helpen!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Meer Project

“Geen gast heeft hinder ondervonden”

In nog geen zes weken tijd hebben monteurs van Wiek de Laat alle 743 bungalows van Center Parcs De Kempervennen voorzien van online sloten. Het park was gedurende deze werkzaamheden gewoon operationeel. Om overlast voor gasten tot een minimum te beperken, waren snelheid, een dagelijkse planning en goede onderlinge communicatie essentieel. “Uiteindelijk heeft geen gast hinder ondervonden van de werkzaamheden en konden we de planning al na een week opplussen”, zo kijkt Frank Willems, Technical Manager van Center Parcs De Kempervennen, terug op het project.

LEES MEER >

“Wij weten hoe we iets mooi kunnen maken”

Dankzij een eenvoudige clip-verbinding won Harryvan heel veel aan efficiency en precisie in het prestigeproject van de kubus in Naturalis. “Mooi om te zien hoe we samen met onze leverancier tot die oplossing zijn gekomen en hoe zo’n klein element zo’n verschil kan maken.”

LEES MEER >

Nieuwe vragen, nieuwe oplossingen.

Waar 10 jaar geleden nog nooit iemand van Aardbevingsbestendig bouwen gehoord had, haalt Bouw- en Timmerbedrijf Boer nu 50% van zijn omzet uit dat soort werk. Nieuwe voorschriften vragen om nieuwe producten en technieken. En dat vraagt om nauw samenspel tussen aannemer, groothandel en constructeur.

LEES MEER >
Amarant

Nieuw elektronisch sluitsysteem voor Amarant

Na een geslaagde pilot op twee complexen start de Brabantse zorgorganisatie Amarant met het vervangen van het elektronisch sluitsysteem van 40 van de circa 450 complexen die het in gebruik heeft. Een project waarbij Amarant wordt geholpen door de adviseurs van R-ffect Project- & Vastgoedmanagement en waarin duurzaam vastgoedbeheer centraal staat. Beveiligings-specialist Wiek de Laat tekent voor het leveren en installeren van de nieuwe tags, zenders en controllers van het sluitsysteem.

LEES MEER >

Veiligheid in schoolzones, hoe doe je dat?

Niet iedereen is zich altijd bewust van hun (onveilige) verkeersgedrag wat ook rondom scholen nog vaak plaatsvindt. Sterker nog, elk jaar gebeuren er zeker na de zomervakantie opvallend meer verkeersongevallen onder fietsende scholieren en belandt er volgens Veilig Verkeer Nederland bijna een complete schoolklas op de eerste hulp. De kinderen valt het niet kwalijk te nemen. Zij zijn onervaren en bovendien snel afgeleid. Daarom moeten we er álles aan doen om samen schoolomgevingen zo veilig mogelijk te maken. En daar draagt BTN – HvO zijn steentje aan bij!

LEES MEER >

SUPER LOCAL

Op een houten bank voor het expositiegebouw dat speciaal voor het project op een verhoging is neergezet, neemt Schoffelen alle tijd om te vertellen over het werk en de plannen. Op enkele honderden meters afstand is een medewerker van Dusseldorp Infra Sloop -en milieutechniek in zijn kraan druk met het vergruizen van gewapend beton. De machinist scheidt vervolgens het ijzer en beton.

LEES MEER >

Om deze website goed te laten werken plaatsen we functionele cookies. We plaatsen analytische cookies om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor bezoekers. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.
Meer uitleg