Terrazzo Den Bosch

Ankerplan voor Terrazzo het complex

Aan de westkant van het Centraal Station in Den Bosch verrijst in de levendige wijk Paleiskwartier het nieuwbouwcomplex Terrazzo. Met, naast een statige woontoren, twee geschakelde appartementencomplexen met opvallende terraswoningen. “Een mooi en heel divers project met zowel prefab als traditioneel werk.

Specialisten komen samen in ankerplan

In de centrale bouwkeet van de aannemer zit Van Gils deze middag aan tafel met vertegenwoordigers van de specialisten die verantwoordelijk zijn voor het ankerplan van het totale complex. “In ieder bouwproject zijn de verankeringen van groot belang, en dat is hier niet anders. Zo hebben we te maken met bijvoorbeeld prefab betonconstructies en grote raampartijen en kozijnen, die zorgvuldig verankerd en gekoppeld moeten worden, net als alle balkons. Samen moeten al die verankeringen zorgen voor een bouwwerk dat alle krachten en elementen kan weerstaan”, aldus Van Gils.

Alle disciplines in team

Aangeschoven zijn Richard Reijnders, Project Adviseur van Gebr. Bodegraven, Ton Kleemans, Adviseur Grote Projecten van Spit Paslode en Manfred Jansen, Salesmanager van DESTIL Prolians. Samen met de aannemer vormen zij het team dat niet alleen het ankerplan heeft opgesteld en geadviseerd, maar ook de uitvoering ervan begeleidt. “Alle disciplines zijn vertegenwoordigd in het team, waarin nauw wordt samengewerkt en goed gecommuniceerd. Dat is voor ons als aannemer echt prettig werken”, zegt Van Gils.

Gebr. Bodegraven, Spit Paslode en DESTIL Prolians zijn geen onbekenden van elkaar, zo schetst Reijnders. “We hebben ieder onze eigen rol in de samenwerking en vullen elkaar daarin goed aan. Dat hebben we in eerdere projecten ook al bewezen.”

Advies opstellen aan de hand van het ankerplan

Zo staat Gebr. Bodegraven aan de basis van het ankerplan en spouwankeradvies. “Wij worden door DESTIL, of rechtstreeks door de aannemer, gevraagd om, op basis van de bouwplannen, een bouwtechnisch advies te schrijven voor alle benodigde constructieve verankeringen. Dat advies leggen we voor aan DESTIL”, aldus Reijnders. “Vervolgens bespreken wij dit advies samen met de aannemer en werkvoorbereiding. Daarbij kijken we niet alleen naar de vraag welke specifieke ankers op basis van dit advies nodig zijn, maar ook naar de wijze van bevestigen van deze verschillende ankers”, zegt Jansen.

Materialen verbinden 

“Daar komen wij in beeld”, zegt Kleemans lachend. “Binnen een complex als Terrazzo moeten veel verschillende materialen aan elkaar verbonden worden. Houten kozijnen aan de betonconstructie, staal aan hout, kalkzandsteen aan beton, noem maar op. Dat vraagt voor iedere verbinding een andere manier van koppelen en bevestigen.”

Gebr. Bodegraven en Spit Paslode vullen elkaar naadloos aan binnen Terrazzo. Gebr. Bodegraven levert de verbindingen en Spit Paslode verzorgt de ankers om deze verbindingen te bevestigen “De aannemer kiest met welke partijen hij wil samenwerken. En zolang we elkaar kunnen versterken en samen zorgen voor het beste resultaat, zijn we van toegevoegde waarde voor de aannemer. Daar draait het om”, aldus Kleemans.

“Binnen Terrazzo moeten veel verschillende materialen aan elkaar verbonden worden. Dat vraagt voor iedere verbinding een andere manier van koppelen en bevestigen.”

Eenheid in materialen

Van Gils onderschrijft die meerwaarde. “In het uiteindelijke ankerplan is sprake van zoveel mogelijk eenheid in te gebruiken materialen. Hierdoor weten onze mensen niet alleen sneller voor welke verbindingen ze welke ankers en bevestigingsmaterialen moeten gebruiken, maar hebben ze ook sneller de verwerking ervan onder de knie. Dat komt de kwaliteit en snelheid uiteindelijk ook ten goede.”

Reijnders vult aan: “Het gebeurt regelmatig dat in een ankerplan tien verschillende hoekankers zijn opgenomen. Door daarin verder te selecteren is het goed mogelijk dat je uiteindelijk ook met vijf verschillende hoekankers uit kunt. Dan gebruik je voor sommige verbindingen misschien te zware ankers en schroeven, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die je op het gebied van inkoop van ankers, schroeven en andere bevestigingsmiddelen hebt. Bovendien maakt het de verbinding ook nog eens steviger.”

Tijdige levering voorraden

Vervolgens is het aan DESTIL Prolians om samen met de aannemer de verschillende bouwfases af te stemmen. “Op basis van die plannen kunnen wij zorgen voor de tijdige levering van de juiste producten en voorraden daarvan op de momenten dat daar op de bouw behoefte aan is”, zegt Jansen.

Een opdracht die niet altijd vanzelfsprekend is. “Zeker niet in tijden van schaarste op de grondstoffenmarkt en als de aanvoer van materialen richting de groothandel hapert, zoals we de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt”, zegt Jansen. “Zowel Spit Paslode als Gebr. Bodegraven doen het op dat gebied erg goed. De lijntjes zijn kort en we kunnen samen snel schakelen en oplossingen vinden.”

Ankerplan
Graag op herhaling

Een conclusie die Van Gils graag bevestigt. “Ik wil voor een volgend project zo weer met dit team samenwerken. Je merkt dat er onderling vertrouwen is, we kunnen elkaar snel en goed aanspreken en iedereen hier aan tafel is bereid om samen oplossingen te vinden als die gezocht worden. Dat is uiteindelijk wat wij als aannemer zoeken in de specialisten die we om ons heen verzamelen. Met deze partijen ga ik graag op herhaling.”  

Terazzo bouwcontainer

Doorwerken dankzij digitale bouwcontainer

Op de Bossche bouwplaats heeft DESTIL Prolians een Digitale Bouwcontainer geplaatst, waarmee Van de Ven beschikt over een kleine winkel op locatie. “In die container hebben we verschillende materialen en producten op voorraad, die veel gebruikt worden. Bevestigingsmaterialen en ander klein materiaal, maar ook wel gereedschappen. Dat ligt daar achter slot en grendel en bovendien droog en verwarmd. Dat laatste is voor bijvoorbeeld kitten en pur erg belangrijk”, zegt Van Gils.

Om regie te houden over de uitgifte van de materialen in de Digitale Bouwcontainer, hebben vijf medewerkers van de aannemer een tag die toegang geeft. “Die medewerkers verzorgen ook de digitale registratie van de uitgifte, zodat de voorraden weer aangevuld kunnen worden. Het werkt voor ons als aannemer echt enorm prettig, want we kunnen hierdoor beter doorwerken."

Samen assortiment samenstellen

DESTIL vult de Digitale Container twee keer per week aan. “Dat doen we op basis van de assortimentslijst die we aan het begin van de bouw samen met de aannemer hebben samengesteld”, zegt Jansen, die zegt dat het vaak de ‘broodjes van de bakker’ zijn die via de scan app of www.destil.nl besteld worden en vervolgens via de Digitale Bouwcontainer achter gesloten deuren geleverd worden. “Daarmee besparen we veel transportbewegingen naar en op de bouw en verminderen we dus actief de CO2-uitstoot. Bovendien scheelt het zowel voor de aannemer als voor ons werk en tijd.”

Voor de levering van de materialen maakt DESTIL gebruik van de bekende blauwe emballagebakken en pallets. Jansen: “Die worden door de chauffeur die de Digitale Container aanvult ook weer meegenomen dus we bieden ook de logistieke service die op de bouwplaats werkt en beperken hiermee de afvalstroom.” 

“Ik kom iedere zes weken langs om te kijken of de verankeringen goed worden verwerkt en daarmee voldoen aan de gestelde voorwaarden.”

Kwaliteitscontrole

Gebr. Bodegraven en Spit Paslode zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opstellen van het ankerplan en de levering van de ankers en bevestigingsmaterialen. Ook in de kwaliteitscontrole tijdens de uitvoeringsfase, spelen ze een belangrijke rol. “Ik kom iedere zes weken langs om te kijken of de verankeringen goed worden verwerkt en daarmee voldoen aan de gestelde voorwaarden. Van de bezoeken maak ik een rapport, dat de aannemer in het dossier kan opnemen als bewijsvoering”, zegt Reijnders. “Tot aan de invoering van de Wet kwaliteitsboring voor het bouwen is dit rapport voldoende onderbouwing voor de aannemer.”

Ook Kleemans bezoekt regelmatig de bouwplaats om toe te zien op de juiste verwerking van de bevestigingsmiddelen. “Die controles worden ook vastgelegd. Daarbij nemen we de onderaannemers eveneens mee zodat we de aannemer een rapport kunnen overhandigen waarmee hij de kwaliteit kan waarborgen”, zegt Kleemans.

Van Gils vult aan: “In het geval van Spit Paslode begint dit eigenlijk al aan de voorkant, want zij presenteren een berekening van de boorankers die we gebruiken. In het ankerplan staat ook nauwkeurig beschreven welke schroeven in welke verbindingen moeten om voldoende sterkte te bieden. Vaak ontbreekt dit advies, terwijl het enorm belangrijk is. Het gaat om zware constructies en je doet dit niet zomaar.”

Terrazzo Den Bosch

Over het Terrazzo complex

Als in oktober 2022 de woontoren en twee geschakelde
appartementencomplexen van Terrazzo in Den Bosch worden opgeleverd, komt er voor aannemer Van de Ven Bouw en Ontwikkeling een einde aan twee jaar bouwen.
De 54 appartementen in de toren zijn bestemd voor de huurmarkt. De 117 compacte studio’s, ruime twee-, drie- of vierkamer appartementen, luxe terrasappartementen en stadswoningen in de naastgelegen twee complexen zijn inmiddels allemaal verkocht. Voor al deze woningen geldt dat ze over een eigen buitenruimte beschikken, variërend van een balkon tot een terras. Daarnaast telt Terrazzo drie commerciële ruimtes.

Ook op zoek naar een partner voor jouw project?
De aanbieders hieronder kunnen je verder helpen!

Deel dit artikel

Meer Project

Biobased schrikhekken in gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft op verscheidene plaatsen nieuwe schrikhekken laten plaatsen. “Nou en?”, zul je misschien denken. Maar het gaat hier wel om heel bijzondere hekken. De schrikhekplanken afkomstig van BTN Traffic uit het Betuwse Elst zijn namelijk gemaakt van een mix van bermgras en plastic afval. Met deze volledig circulaire schrikhekken probeert de hoofdstad van Gelderland haar duurzame imago nog verder op te krikken.

LEES MEER >

Vernieuwers leren bij van eigen bouwproject

In het woongebied Meerhoven ten westen van Eindhoven wordt momenteel een klein stukje paradijs gebouwd. Ingeklemd tussen de stad en het vliegveld Eindhoven moeten twee groene pareltjes ontstaan met daarop de ultieme duurzame woningen. De wijken Zuiver Bosrijk en Bosvallei zijn bijna volledig uit hout opgetrokken. Niet alleen is houtbouw een stuk minder belastend voor de natuur dan steen en staal, ook de bewoners moeten in de toekomst de vruchten plukken van de natuurlijke eigenschappen van hout.

LEES MEER >

Toegangscontrole op maat bij Leeuwerik

De hoofdvestiging van Leeuwerik Plaat, importeur en groothandel van plaatmateriaal, aan de Achtseweg Noord in Eindhoven werd onlangs voorzien van nieuwe toegangscontrole. Een opdracht waarin de specialisten van Wiek de Laat hun kennis en ervaring op het gebied van toegangscontrole, deurautomatisering en bouwkundige aanpassingen konden combineren. “Erg prettig, want hierdoor hebben wij met één partner te maken die het hele project oppakt”, zegt John de Laat, die naast naamgenoot van de toegangstechniekspecialist ook operationeel directeur van Leeuwerik Plaat is.

LEES MEER >

Van Wijnen trots op eigen afdekvlies

In opdracht van DESTIL heeft Primaverde, specialist in afdekmaterialen, bijzondere afdekvliezen ontwikkeld waar de bedrijfsnaam van de klant op prijkt. De zuidelijke takken van bouwgigant Van Wijnen hebben de eerste rollen inmiddels ontvangen. En die vallen in de smaak. Vanwege de kwaliteit, maar ook omdat Van Wijnen op de bouwplaats net weer wat zichtbaarder is.

LEES MEER >

Verspilling bestrijden met eigen webshop

Het bestellen van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is nog wel eens een ondergeschoven kindje op de bouwplaats. Treurige voorbeelden genoeg; van ongemakkelijke passessies in de keet tot haastig en verkeerd doorgegeven maten. Hoe anders is dat bij het Eindhovense bouwbedrijf Hurks, waar het personeel 24/7 zelf kan bestellen via een speciaal voor hen ontworpen webshop. Het gevolg: minder verspilling, minder foute bestellingen en minder ergernis. De ontzorging is compleet en dat bevalt uitstekend.

LEES MEER >

Biobased bouwen als ecologische proeftuin

De acht biobased woningen die het Drentse dorp Exloo sinds kort rijk is, zijn meer dan alleen duurzame huizen gebouwd met ecologische materialen. “We laten hier zien dat je met de inzet van biobased materialen nu al kunt voldoen aan de milieuprestatie-eisen voor gebouwen die vanaf 2030 gaan gelden”, zegt Dennis Wendker, projectmanager van Bioframe, onderdeel van Bouwgroep Emmen.

LEES MEER >

Om deze website goed te laten werken plaatsen we functionele cookies. We plaatsen analytische cookies om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor bezoekers. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.
Meer uitleg