“Toen we 10 jaar geleden begonnen met het herstel van bevingsschade, was het vooral pleisters plakken”, zegt Simon Boer. “Het was nieuwe materie en wisten niet wat er allemaal nog ging komen. Tot die tijd hadden we nog nooit van spiraalankers gehoord, maar ineens monteerden we kilometers van dat spul.”
Sindsdien werd de aandacht steeds serieuzer en de materie steeds complexer. Bouw- en Timmerbedrijf Boer uit Middelstum haalt inmiddels 50% van zijn omzet uit bevingsgerelateerd werk.


Onderhandelen met NCG
“De autoriteiten nemen van geval tot geval de schade op en vergelijken de kosten voor herstel met die voor sloop en nieuwbouw. Soms kost herstel zoveel dat nieuwbouw in beeld komt. En via ‘koppelkansen’ kunnen mensen dan die nieuwe woning iets groter maken of iets anders afwerken. Het uitgangspunt is dat je krijgt wat je had. Een Hornbach-kraan wordt geen gouden kraan. En die extra slaapkamer wordt niet betaald door het NCG.” NCG is de Nationaal Coördinator Groningen die er – naar eigen zeggen – voor zorgt dat iedereen in het aardbevingsgebied in Groningen veilig kan wonen, werken en naar school kan gaan.
Herstel of sloop en nieuwbouw
Als er hersteld wordt, of nieuwgebouwd, gaat het altijd om aardbevingsbestendig bouwen. Dat houdt in dat het huis zo gebouwd is dat bewoners bij een beving gegarandeerd een bepaalde tijd krijgen om het huis veilig te kunnen verlaten. “Scheuren kun je niet tegenhouden, Als het gaat schudden, kun je niet voorkomen dat het gaat scheuren.”
Dat aardbevingsbestendig bouwen gaat op een gecertificeerde wijze. “Het rapport van de constructeur schrijft bijvoorbeeld zoveel spijkers op een vierkante meter voor, of bepaalde schroeven en ankers. En dat komt heel nauw.” Bouwtechnisch krijgt Boer dus te maken met een ander bestek en daar houdt de bouwer zich heel nauwkeurig aan. Voor de bewoners en voor zijn eigen aansprakelijkheid.
Precieze voorschriften
Het duurt lang, maar er gebeurt wel veel. In Overschild is intussen zowat de helft van de woningen hersteld of herbouwd. Omdat aardbevingsbestendig bouwen relatief nieuw is, ziet Boer zich regelmatig gesteld voor geheel nieuwe vragen en bedient hij zich van specifieke – en nieuwe – technieken. En van nieuwe producten die komen uit die gecertificeerde bestekken. Albert Bosker van Kroon: “Het gebeurt wel eens dat Simon een specifieke oplossing zoekt of dat een constructeur een product voorschrijft dat amper verkrijgbaar is. Dan zoeken wij graag mee.” Eigenlijk net zoals Boer namens zijn klant met de NCG in overleg gaat, neemt Kroon regelmatig namens de aannemer contact op met de constructeur. “Een constructeur vist wel eens een product met een bepaalde prestatie op vanaf het internet zonder dat hij weet of het goed beschikbaar is. Als dat niet zo is, zoeken wij een vergelijkbaar product, onderbouwen we de kwaliteit en de prestaties en gaan we met de constructeur in overleg om het als alternatief gecertificeerd te krijgen.” Als de constructeur vervolgens zijn bestek aanpast, kan Boer met dat product aan de slag. “Zo werken we graag samen”, zegt Simon. “We kopen vrij veel bij Kroon en we zijn graag klant omdat ze met ons meedenken.”